top of page
Eye Level Front Elevation and Front Garden of ground floor Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London

68 Sutherland Grove

Location:

Address:

Local Authority:

Client:

Completion:

Development Area:

Cost:

GDV:

Architect:

Design Team:

Heritage Statement:

PFSS:

Photo Credits:

Project Categories:

 

 

Services:

London, UK

68 Sutherland Grove, SW18 5QW

London Borough of Wandsworth

Jesse and Laleh Feritag-Akselrod

November 2021

48 m2

£ 100,000.00

£ 1,000,000.00

Atco Studio

Omid Nooranipour, Arsalan Tahouni

Atco Studio

Atco Studio

Arsalan Tahouni

House Extensions,

Garage Conversions and Outbuildings,

Interior Design and Refurbishments

Quantity Surveying,

Building Regs Calculations and

Design Package

Eye level 3D Visualisation of ground floor bed room of decoration planning in London SW2

Heritage Statement

Context and Settings

Context and Settings Diagram with category of History and Archaeology, Building and materials, Topography and Townscape and Green Elements in Wandsworth, London
Bird View 3D Section of existing refurbishment of ground floor rear extension and side return in London SW2

Site Assessment

The site consists of a semi-detached bay fronted property adorned with white render throughout its facade. Positioned on the eastern side of Sutherland Grove, this three-storey house features windows located on the left side of the entrance door. The surrounding area is characterised by a variety of semi-detached houses, each with mid-sized front gardens and side access leading to rear gardens and garages. Access to the property is available through the main door, while a shared side access grants entry to the garages at the rear. Plot number 68 is rectangular and narrow in shape, with the building occupying the western end of the plot. The garden extends towards the south and north sides, aligning with the adjacent buildings and reaching the train line. The plots to the south and north exhibit uniformity in size, with the properties occupying nearly the entire width of the plots, leaving space for access to garages or gardens on the side. Typically, the rear gardens of the properties occupy approximately two-thirds of the total plot area, while the properties themselves and their front gardens account for the remaining third.

Eye Level Existing garage in the Rear Garden of ground floor Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London

The current garage on the premises lacks utility for the homeowner since they do not own a car. As a result, the garage is being repurposed for other uses, rendering its original purpose redundant. At present, the garage serves no practical function.

Interior of Existing garage in the Rear Garden of ground floor Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London

The current garage, while lacking significant heritage value, will undergo modifications in the proposed development. The overall shape of the garage will be retained, but the materials used will be carefully selected to align more closely with the historic character of the surrounding neighbourhood.

The left side of the Rear façade with an Opening Window to the Existing kitchen of ground floor Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London

On the left side of the rear facade, there is a window opening that provides access to the existing kitchen. Adjacent to this window, occupants utilise the space on the terrace as a storage area, specifically for keeping their grill.

Heritage Impact Assessment & Mitigation Strategies

Heritage statement report with Impact Assessment & Mitigation Strategies Diagram of ground floor Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London
Heritage statement report with Impact Assessment & Mitigation Strategies Table of ground floor Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London

Existing Ground Floor Plan

2D Drawing Existing Plan of Ground Floor with lounge, living room, Hallway, Kitchen and Garage in Wandsworth, London

Proposed Ground Floor Plan

2D Drawing Proposed Plan of Ground Floor with Living Room, lounge, Hallway, Bathroom and Kitchen in Wandsworth, London
2D Drawing Existing Front and Rear Elevations of Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London

Existing Front-Rear Elevations

2D Drawing Proposed Front andRear Elevations of ground floor Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London

Proposed Front-Rear Elevations

Strategies

Space provisions for fire appliances and assembly points Diagram in Planning Fire Safety Strategy report of ground floor Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London

1. Space provisions for fire appliances and assembly points

The fire appliance space is situated at the front of the current dwelling, facing the roadside. Additionally, another fire appliance space is allocated within the front garden of the development. For the garden room, assembly points will be designated in the rear communal garden space, located directly outside the building.

2. Passive and active safety measures

As per the latest building regulations, the planned kitchen will be equipped with smoke and heat detectors that are connected to the primary electrical supply of the building. In addition, a suitable fire blanket, approved by relevant authorities, will be readily available within the kitchen area for the owners to use if needed. Similarly, the living room in the rear extension will have a smoke detector installed, connected to the main electricity supply. To ensure sufficient time for evacuation, all kitchen doors will be FD30 certified, providing a 30-minute fire resistance rating. These safety measures aim to adhere to the highest standards of fire safety in the proposed design.

Passive and active safety measures Diagram in Planning Fire Safety Strategy report of ground floor Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London
Construction Products and Materials Diagram in Planning Fire Safety Strategy report of ground floor Rear Extension and Garage Conversion Area in Wandsworth, London

3. Construction Products and Materials

The building construction primarily entails a timber framework, accompanied by 12.5mm plasterboard walls and ceilings. The external walls and roof, located within 1m of the property boundary, will feature a Class A spread of flame classification render. Windows and doors will be constructed with aluminium frames, incorporating double glazed units. All other materials used in the construction will possess a minimum 30-minute fire resistance rating. In the kitchen area, fire-resistant (red) plasterboards will be employed to enhance safety measures. These measures ensure compliance with fire safety regulations and promote a secure environment within the building.
 

4. Means of escape and evacuation strategy

All habitable rooms within the building will be equipped with fire doors that have a minimum fire resistance rating of 30 minutes. The designated final exit points are external doors that lead to the assembly point in the rear garden. Additionally, the kitchen garden door serves as an access point for firefighters to enter the development in case of emergencies. These measures ensure the safety and efficient evacuation of occupants during fire incidents while allowing necessary access for emergency personnel.
 

Means of escape and evacuation strategy Diagram in Planning Fire Safety Strategy report of ground floor Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London
Access and equipment for firefighting Diagram in Planning Fire Safety Strategy report of ground floor Rear Extension and Garage Conversion in Wandsworth, London

5. Access and equipment for firefighting

A fire extinguisher is conveniently positioned in the centre of the ground floor, allowing easy access in case of emergencies. Firefighters can enter the development through various entry points, including the kitchen garden door, which connects to the shared driveway, the doors linking the living room and kitchen to the garden, and the front door of the house. These accessible entry points ensure that emergency personnel can swiftly respond and enter the premises when necessary.
 

Designers

Amir Arsalan Tahouni

Amir Arsalan Tahouni

Architectural Designer

bottom of page